Brandweerkazerne - Echt

Brandveilige ROCKWOOL steenwol voor brandweerkazerne

In het Limburgse Echt werd in de zomer van 2011 een nieuwe brandweerkazerne met remise en Euregionaal oefenterrein opgeleverd. De gevel, de binnenmuren en het dak van het complex werden geïsoleerd met brandveilige ROCKWOOL isolatie. Brandveiligheid was echter niet de enige reden om ROCKWOOL steenwol in het bestek op te nemen.

Het complex werd ontworpen door Patrick Geelen van HKL Architecten uit Sittard. “We hebben bij dit project in eerste instantie gekozen voor de uitstekende prestaties van ROCKWOOL steenwol op het gebied van warmte- en geluidsisolatie,” zegt hij. “Los daarvan is de brandveiligheid van ROCKWOOL isolatie voor een brandweerkazerne natuurlijk een enorm positieve eigenschap. Het eigen gebouw van de brandweer heeft ook een voorbeeldfunctie als het gaat om ontwerp en materiaalgebruik; het moet qua brandveiligheid in alle opzichten in orde zijn. Voor het dak werd op zeker moment nog een goedkoper isolatiemateriaal voorgesteld, maar de brandveiligheid van ROCKWOOL isolatie gaf hier voor de brandweer uiteindelijk toch de doorslag.”

Brandveiligheid
“Isolatie, althans als het erom gaat welk product precies wordt toegepast, leeft over het algemeen niet zo bij opdrachtgevers” vertelt Geelen. “Men denkt dan vooral aan de Rc-waarde. Er wordt eerder geïnformeerd of het materiaal niet wordt aangevreten door muizen dan dat men vraagt naar de brandwerendheid.” In Nederland is er nog nauwelijks besef van de mogelijk levensreddende kwaliteiten van brandwerend isolatiemateriaal. Geelen: “Zelfs opdrachtgevers denken al gauw dat het met de brandwerendheid van de toegepaste materialen wel goed zit, als een gebouw voldoet aan het Bouwbesluit. Men vergeet dat het Bouwbesluit niet voorschrijft hoe het gebouw erbij staat nadat het gebrand heeft. Het Bouwbesluit schrijft voor dat mensen voldoende tijd moeten hebben om te vluchten. Als het pand vervolgens tot de grond toe afbrandt is toch voldaan aan de regels. Maar voor de opdrachtgever is het natuurlijk wel degelijk van groot belang of de schade beperkt blijft of niet.”

Geen probleem met vocht
Naast de kazerne ligt een groot oefenterrein waar korpsen uit de hele Euregio oefenen en waar vaak met water wordt gespoten. Ook op de gevel van het gebouw komt dus gemakkelijk veel water terecht. Het feit dat ROCKWOOL isolatie geen water opneemt, is hier een groot voordeel. Ook in een vochtige omgeving blijft het materiaal doorlatend en behoudt het zijn isolerende functie.

Duurzaamheid
“Voor de gemeente, als opdrachtgever, was uiteindelijk de duurzaamheid van ROCKWOOL isolatie bepalend. De prijs was erg belangrijk, maar de opdracht was nadrukkelijk om waar mogelijk voor duurzame materialen te kiezen. Daar heeft ROCKWOOL isolatie dus goede papieren. Het is een natuurlijk materiaal dat aan het eind van de levenscyclus eenvoudig en volledig recyclebaar is.”

Niet alleen brandveiligheid optimaal
Naast duurzaamheid, brandveiligheid, thermisch en akoestisch comfort waren er nog meer argumenten om voor ROCKWOOL isolatie te kiezen. Geelen: “Een groot voordeel is de gemakkelijke verwerkbaarheid van het materiaal.” Ook noemt hij kierdichting als een sterk punt van ROCKWOOL isolatie. “Bij veel isolatiemateriaal zit het probleem in de kieren, daar verlies je verhoudingsgewijs de meeste energie. Ook voor de brandveiligheid is dat erg belangrijk. Brand verspreidt zich meestal van de ene woning naar de andere via kieren bij doorvoeren zoals wandcontactdozen en leidingen.”

Back