Thon hotel - Brussel

Doelbewust gekozen voor ROCKWOOL

In de Brusselse Wetstraat, middenin het bestuurlijk hart van België vormen twee voormalige kantoorgebouwen en de voormalige Engelse ambassade de basis van het exclusieve Thon Hotel. Het indrukwekkend 4-sterren hotel werd geïsoleerd met ROCKWOOL steenwol.

“We hebben de structuur van de gebouwen, die volledig los van elkaar stonden, moeten verbinden en aanpassen. Kantoorruimten hebben nu eenmaal een andere maatvoering en andere karakteristieken dan hotelkamers en appartementen. We hebben de gevel een nieuwe schil gegeven, zodat die een frisse, en vooral ook homogene uitstraling heeft gekregen. Ook de kleuren en de materialen zijn licht, zodat het geheel een eigentijdse uitstraling krijgt”, aldus Philippe Delvallee van het Brusselse architectenbureau Altiplan.

Gebruiksgemak
Zowel voor de buitenisolatie als voor de isolatie tussen de verdiepingen en tussen de kamers en appartementen is ROCKWOOL isolatie gebruikt. “We hebben dit materiaal doelbewust gekozen vanwege het gebruiksgemak. Het is betrekkelijk eenvoudig te verwerken in al zijn facetten. Bijvoorbeeld geen naden, dus ook geen energetische of akoestische lekken. En uiteraard een uitstekende energieprestatie. Bovendien voldoet ROCKWOOL isolatie aan alle brandvertragende eisen die aan wanden, vloeren en plafonds in een hotel gesteld worden.” Niet alleen voor de 405 hotelkamers heeft het architectenbureau gekozen voor ROCKWOOL materialen, dat was ook het geval in de 37 luxueuze appartementen en de 1200 m² winkelvoorzieningen. “Er zijn op alle fronten excellente resultaten mee te bereiken”, aldus Delvallee.

Duurzaamheid
Het project past naadloos binnen de doelstellingen van ‘Region Bruxelles Capitale’. Dat is een beleidsprogramma van het stadsbestuur om de omgeving een nieuwe, duurzame dynamiek te geven. Een opdracht die Altiplan ook heeft vertaald in de energetische prestaties van het project. “Isolatie is daarbij essentieel. Maar we hebben tevens aandacht besteed aan de installaties. Twee warmtepompen van 31 kw zorgen voor de warmwatervoorziening. De verwarming komt van de nieuwste generatie verwarmingsketel en het ventilatiesysteem zorgt voor warmteterugwinning. Op het dak liggen 120 m² zonnepanelen en in een opslagtank van 70 m³ wordt regenwater opgevangen. Het gebruik van ROCKWOOL producten past feilloos in dit totaalplan”, aldus Philippe Delvallee.

Het project is opgezet en uitgevoerd in de vorm van een bouwteam, waarbij opdrachtgever (Thon Hotels), architect (Actiplan) en aannemer (Jacques Delens) van meet af aan zeer nauw samenwerken. “Samen hebben we kans gezien dit omvangrijke project binnen de gestelde termijn en voor het tevoren gereserveerde budget te kunnen realiseren”, onderstreept Philippe Delvallee.

Back