Hogere geluidsisolatie dankzij effectieve geluidabsorptie

Galm, hol klinken, geluidsoverlast; akoestisch ongemak kan een serieuze stoorzender zijn in ons dagelijks leven. Bewust of onbewust heeft dit een grote impact op onze gezondheid en ons woon- en werkcomfort; jaarlijks ervaren ruim 700.000 mensen ernstige klachten door geluidsoverlast. Gelukkig biedt het RockSono-assortiment van ROCKWOOL een simpele en effectieve oplossing, zowel voor woning- als utiliteitsbouw.

De termen ‘geluidsisolatie’ en ‘geluidabsorptie’ worden nogal eens door elkaar gebruikt. Bij geluidsisolatie gaat het om de mate waarin een object geluidstrillingen tegenhoudt en geluidsoverdracht van de ene naar de andere ruimte tegengaat. Bij geluidabsorptie gaat het om de mate waarin het geluid door een materiaal wordt geabsorbeerd. Het gebruik van materialen met een goede geluidabsorptie binnen dubbele wanden geeft aan die constructies een hogere geluidsisolatie. Achter geperforeerde wanden verminderen ze galm in de kamer. Voorwaarde om geluid te kunnen absorberen, is dat het materiaal een open structuur heeft. Dankzij zijn open structuur en massa absorbeert steenwol isolatie geluid uitstekend.

RockSono
Speciaal voor het verbeteren van de akoestiek in ruimten en het tegengaan van geluidsoverdracht tussen ruimten, heeft ROCKWOOL het RockSono-assortiment samengesteld. De RockSono-producten verhogen de geluidsisolatie van binnentoepassingen, zoals houten vloeren, houten of metalen tussenwanden en -voorzetwanden. Ook voor houtskeletbouw biedt het RockSono-assortiment uitkomst; met name RockSono Base Vario is dankzij zijn veerkracht zeer geschikt voor plaatsing tussen de houten elementen. Vergeleken met een ongeïsoleerd bouwdeel of een geïsoleerd bouwdeel met niet-geluidabsorberende isolatie kan de verbetering oplopen tot meer dan 10 dB, wat wordt ervaren als een halvering van het geluidsniveau. RockSono isolatieproducten kunnen ook worden toegepast achter geperforeerde wanden of plafonds. Hierdoor wordt het geluid in de ruimte rechtstreeks geabsorbeerd en gedempt, met als resultaat minder galm. RockSono-producten zijn geschikt voor zowel renovatie als nieuwbouw.

Beste geluidabsorptieklasse
Geluidabsorptie wordt aangeduid met de gewogen geluidabsorptiecoëfficiënt ‘alfa-w’ (αw), op een schaal tussen 0 en 1.00. Daarbij staat 0 voor helemaal geen absorptie (al het geluid wordt weerkaatst) en 1.00 voor de totale absorptie van het invallende geluid. Geluidabsorptieklassen A tot E worden gedefinieerd in de internationale norm EN ISO 11654. Hier worden geluidabsorberende materialen ingedeeld afhankelijk van de αw-waarde van het product. Het RockSono-assortiment biedt verschillende producten met de beste geluidabsorptieklasse A.

αw Geluidabsorptieklasse
0.90 – 1.00 A
0.80 – 0.85 B
0.60 – 0.75 C
0.30 – 0.55 D
0.15 – 0.25 E
0.00 – 0.10 Not classified

Technisch advies

Meer informatie over de geluidabsorptie van RockSono-producten staan op de technische productbladen van de betreffende producten. Wilt u graag een advies over de beste akoestische oplossing voor uw project? Neem dan contact op met onze technische adviseurs.
Het RockSono-assortiment
Het RockSono-assortiment

Het RockSono-assortiment

Meer lezen over onze steenwol isolatieproducten voor binnentoepasssingen?
Technische productbladen
Technische productbladen

Technische productbladen

Hierin vindt u verdere informatie omtrent de geluidabsorptie van onze RockSono producten.
Kennis & Advies
Kennis & Advies

Kennis & Advies

Lees ook onze andere artikelen over het belang van goede akoestische isolatie!
Back